Probava, odnosno razgradnja hrane, odvija se u gornjem probavnom traktu uz pomoć gušterače, jetre i žuči te živčanog i hormonalnog sustava. Probavni enzimi su, osim želučanih sokova i želučane kiseline, ključni čimbenici dobre probave i prvi uvjet za uspješnu apsorpciju hranjivih sastojaka iz hrane u tijelo.
Enzimska razgradnja hrane započinje u ustima, jer slina sadrži enzime za razgradnju polisaharida (npr. škroba iz kruha, riže, krumpira itd.), nastavlja se u želucu, gdje se izlučuje pepsin ili proteaze za razgradnju proteina, koja kulminira u dvanaesniku, gdje gušterača izlučuje mnoge probavne enzime (meso, jaja, mliječni proizvodi, mahunarke), a žuč teče iz žučnog mjehura.
S godinama se smanjuje količina probavnih enzima, a s tim i sposobnost probavljivosti hrane. Kad neprobavljena hrana stigne u debelo crijevo, ona fermentira u prisutnosti crijevne flore. Nastali plinovi uzrokuju probleme kao što su: nadutost, vjetrovi i nadimanje. Na slabo izlučivanje enzima utječe genetika i prehrana bogata šećerom i drugim jednostavnim ugljikohidratima, jer neprestano opterećuje gušteraču i žučni mjehur te narušava njihovu funkciju.
Dodatak probavnih enzima olakšava probavu i simptome povezane sa suboptimalnom probavom probavnih enzima. Preporučuje se u odsutnosti ili lošoj funkciji specifičnih enzima ili kod intolerancija na hranu.
- Proteaza koja pomaže u razgradnji proteina.
- Amilaza i glukoamilaza pomažu u razgradnji polisaharida kao što je škrob.
- Laktaza razgrađuje mliječni šećer i olakšava probavu mliječnih proizvoda.
- Lipaza pomaže u razgradnji masti.
- Invertaza razgrađuje stolni šećer.
- Alfa-glukoamilaza ubrzava probavu mahunarki, sjemena i korijenja.
Magnifood: Pažljivo odabranom mješavinom tradicionalnih biljaka za ublažavanje probavnih problema, Magnifood želi ojačati vlastitu probavnu funkciju tijela. Komorač je dobro poznato prirodno sredstvo za ublažavanje grčeva u trbuhu i nadutosti, poboljšava probavu i olakšava ispuštanje plinova. Ječmena trava i stabilizirane rižine mekinje kao izvor vlakana poboljšavaju pravilnu funkciju crijeva i hrane mikrobiotu u njemu. Đumbir i žuti srčanik povećavaju lučenje želučanih sokova i želučanu peristaltiku. Lišće artičoke djeluje na lučenje žuči i djelovanje žučnih soli i pomaže u probavi masti. Sjeme kardamoma i korijen žutog srčanika koriste se u narodnoj medicini kao izvrstan tonik za probavni trakt.
Recenzije
Poništi filtereJoš nema recenzija.