Bamija čaj je mješavina suhih, rezanih plodova 12 sorti BAMIJA. Odličan je za rješavanje problema oštećene sluznice od usta do debelog crijeva. U kombinaciji sa BAMIJA tinkturom, izuzetno je učinkovit za tretiranje kroničnih gastritisa i Helycobacter Pylori. Obzirom da je 100% prirodni napitak, mogu ga koristiti i djeca i odrasli.
Bamija je tropska biljka iz porodice Hibiscusa (Hibiscus Esculentus). Prvi put se spominje još 2000. godine prije Krista i ti podaci se vežu uz faraone i dolinu rijeke Nil. Preko sjeverne Afrike, uzgoj bamija se proširio i na Mediteran. U „Novi Svijet“ donijeli su je afrički robovi (Brazil 1658. god). Koristili su je u ishrani (plodovi bamija), ali i kao surogat za kavu (sjeme bamija) za vrijeme američkog građanskog rata, a stablo bamija koristilo se u proizvodnji papira.
U istočnjačkoj medicini, bamija ili okra koristi se već
stoljećima u tretiranju raznih oboljenja:
- tretiranju probavnih smetnji,
- tretiranju crijevnih oboljenja,
- bamija regulira razinu šećera u krvi,
- bamijina sluz vezuje kolesterol,
- bamija pomaže razvoju crijevne flore,
- bamija pomaže radu jetre, te vraća snagu organizmu,
- bamija pomaže u prevenciji nastajanja bolesti srca, itd.
Bamija sadrži velike količine vlakana (topljiva i netopljiva). Topljiva vlakna smanjuju kolesterol i reguliraju šećer u krvi, a s druge strane, netopljiva vlakna pomažu kod probavnih smetnji. Zahvaljujući magneziju, bamija pomaže u prevenciji nastajanja bolesti srca i smanjuje krvni pritisak.
Upotreba: Plodove Bamije usitniti, 1/2 čajne žličice (cca. 2g) preliti sa 1,5 do 2dl kipuće vode te ostaviti preko noći (10-12 sati) te ujutro promješati te popiti natašte i bamiju i vodu. Po potrebi piti svakih 12 sati
Recenzije
Poništi filtereJoš nema recenzija.