Bamija tinktura je alkoholna otopina 12 sorti bamija, istih kao u Bamija napitku. Odlična je za trenutno otklanjanje problema žgaravice, bolova u želucu ili nadutosti. Kada se kombinira sa BAMIJA napitkom, učinkovita je kao tretman za kronični gastritis i Helycobacter Pylori.
Bamija je tropska biljka iz porodice Hibiscusa (Hibiscus Esculentus). Prvi put se spominje još 2000. godine prije Krista i ti podaci se vežu uz faraone i dolinu rijeke Nil. Preko sjeverne Afrike, uzgoj bamija se proširio i na Mediteran. U „Novi Svijet“ donijeli su je afrički robovi (Brazil 1658. god). Koristili su je u ishrani (plodovi bamija), ali i kao surogat za kavu (sjeme bamija) za vrijeme američkog građanskog rata, a stablo bamija koristilo se u proizvodnji papira.
U istočnjačkoj medicini, bamija ili okra koristi se već
stoljećima u tretiranju raznih oboljenja:
- tretiranju probavnih smetnji,
- tretiranju crijevnih oboljenja,
- bamija regulira razinu šećera u krvi,
- bamijina sluz vezuje kolesterol,
- bamija pomaže razvoju crijevne flore,
- bamija pomaže radu jetre, te vraća snagu organizmu,
- bamija pomaže u prevenciji nastajanja bolesti srca, itd.
Bamija sadrži velike količine vlakana (topljiva i netopljiva). Topljiva vlakna smanjuju kolesterol i reguliraju šećer u krvi, a s druge strane, netopljiva vlakna pomažu kod probavnih smetnji. Zahvaljujući magneziju, bamija pomaže u prevenciji nastajanja bolesti srca i smanjuje krvni pritisak.
Upotreba: Konzumirati 10-15 kapi otopine s malo vode do 2 puta dnevno prije obroka, najbolje u popodnevnim satima prije ručka te navečer prije spavanja. Najbolje rezultate daje u kombinaciji s bamija čajem, koji se pije ujutro natašte. Već kod prvog uzimanja čaja te tinkture bolesnici osjete olakšanje, a bolovi i drugi simptomi nestaju tokom dan – dva. Nakon samo nekoliko tjedana klinička slika oboljenja pokazuje zavidne rezultate.
Recenzije
Poništi filtereJoš nema recenzija.