Kakao maslac je kruta mast koja se dobiva iz sjemenki stabla kakaa. Krut je i lomljiv pri niskim temperaturama, no kada ga se zagrije, brzo se počinje topiti.
Kakao maslac sadržava vitamin E koji je bogati antioksidans i štiti stanice od oksidativnog stresa. Često se koristi u proizvodima za njegu kože te za pripremu sirovih poslastica.
Sastojci
Kakao maslac (Theobroma cacao)*
*iz ekološkog uzgoja
Kako i na što djeluje
Iako su istraživanja još u tijeku, neki od zdravstvenih učinaka našeg ekološkog kakao maslaca su sljedeći:
- Visok sadržaj antioksidansa
- Već stoljećima se koristi za poboljšanje raspoloženja
- Snižava loš kolesterol
- Povećava razinu dobrog kolesterola
- Smanjuje visok krvni tlak
- Pomaže širiti žile
- Može smanjiti vjerojatnost od moždanog udara
- Visok sadržaj magnezija
- Može pomoči smanjiti stres
- Pomaže rad srca i krvožilnog sustava
- Sadrži mnoge važne vitamine i minerale
- Tradicionalno se koristi kao prirodni afrodizijak
- Potiče zdravlje kože
- Poboljšava cirkulaciju
- Studije su pokazale, da ima protuupalna svojstva
- Sadrži antioksidanse, koji su učinkoviti u uništavanju i sprječavanju slobodnih radikala
- Poboljšava probavu
Primjena
Kakao maslac moguće je dodati raznim jelima. Može ga se koristiti za pripremu čokolade, sladoleda, frapea i ostalih slastica. Može ga se koristiti i za njegu kože, strija i ožiljaka jer vlaži i štiti.
Hranjive vrijednosti
Prehrambene činjenice:
- Izvor vitamina E
- Ne sadržava šećer
Hranjiva vrijednost | na 100 g | |
Energetska vrijednost | 3689 kJ / 879 kcal | |
Ukupno masti | 99,7 g | |
od čega zasićene | 62,7 g | |
Ugljikohidrati | 0 g | |
od čega šećeri | 0 g | |
Vlakna | 0 g | |
Bjelančevine | 0 g | |
Sol | 0 g | |
RDA (preporučena dnevna količina) na 100 g | ||
Vitamin E | 1,8 mg | 15 % |
Preporučeni unos za odraslu osobu (8400 kJ / 2000 kcal).
Recenzije
Poništi filtereJoš nema recenzija.