Pčelinja pelud dobiva se iz peludi cvijeta, koji pčele skupljaju i prerađuju u košnicama.
Pčele skupljaju na milijune zrnaca cvjetnog praha mikroskopske veličine te ih nektarom povezuju u mala zrna, koja su jednostavnija za primjenu i imaju slatkasti okus koji podsjeća na med.
Sastojci
Pčelinja pelud (Apis Mellifica)*
*iz ekološkog uzgoja
Kako i na što djeluje
Pčelinji pelud BIO se smatra jednim od najhranjivijih namirnica, jer sadrži gotovo sve hranjive tvari koje čovjek treba. Bogat je proteinima, vlaknima i antioksidantima (vitamin A).
Vitamin A ima ulogu u funkcioniranju imunološkog sustava i pridonosi održavanju zdrave kože i vida. Smatra se bogatim antioksidansom koji štiti stanice od oksidativnog stresa.
Primjena
Preporučeni dnevni unos za odrasle iznosi 3 do 4 žličice, a za djecu se preporučuje pola manja količina.
Pčelinji pelud se može konzumirati samostalno ili s tekućinom prije jela.
Hranjive vrijednosti
- Bogata prehrambenim vlaknima
- Izvor magnezija
- Izvor vitamina B
Hranjiva vrijednost |
na 100g |
|
Energetska vrijednost |
1448 kJ / 346 kcal |
|
Ukupno masti |
2 g |
|
od čega zasićene |
1 g |
|
Ugljikohidrati |
88 g |
|
od čega šećeri |
47 g |
|
Vlakna |
10 g |
|
Bjelančevine |
4 g |
|
Sol |
<0,01 g |
|
RDA na 100g |
||
Magnezij |
108 mg |
29 % |
Kalij |
1491 mg |
74 % |
Vitamin |
0,44 mg |
31 % |
Preporučeni unos za prosječnu odraslu osobu (8400 kJ / 2000 kcal).
Sadržaj soli je posljedica prirodno prisutnog natrija.
Recenzije
Poništi filtereJoš nema recenzija.