Beta-glukani sastoje se od pojedinih molekula šećera koji su povezani posebnim (glikozidnim) vezama. Za razliku od beta-glukana iz biljaka i žitarica, beta-glukani iz kvasca i gljiva drugačije su povezani: radi se isključivo o specijalnim beta-1,3/1,6-glukanima.
Budući da su beta-glukani iz kvasca neprobavljivi ugljikohidrati, ne apsorbiraju se u tankom crijevu, jer tijelo nema enzima koji razgrađuju beta-glukane.
Obično vlakna stoga dospijevaju u debelo crijevo i metaboliziraju ih crijevne bakterije. Međutim, beta-glukani iz stanične stijenke kvasca (Saccharomyces cerevisiae) imaju posebnu karakteristiku i mogu doći u tijelo obilaznim putem: imunološke stanice u tankom crijevu apsorbiraju kvasac beta-glukan i migriraju preko limfnih žila do limfnih čvorova i tako su dostupne cijelom tijelu putem limfnog sustava.
Imunološke stanice razgrađuju beta-glukan nakon otprilike četiri dana i oslobađaju biološki aktivne razgradne molekule. Potrebna su otprilike dva tjedna da imunološke stanice potpuno razgrade beta-glukan, zbog čega beta-glukan iz kvasca ima lagan i dugotrajan učinak.
Beta-glukani potiču stvaranje koštane srži, a time proizvodnju leukocita i trombocita. Također, aktiviraju fagocite (makrofage) koji apsorbiraju strana tijela i čine ih bezopasnim. Podržavaju prirodne stanice u ubijanju patogena i potiču proizvodnju antitijela.
Beta-glukani čine tijelo spremnim za obranu. Aktiviraju stečeni imunološki sustav koji se bori protiv degeneriranih stanica. Istraživanja su dokazala da beta-glukan pomaže i u redukciji šećera u krvi koji raste nakon obroka, tako što oblikuje viskoznu otopinu u probavnom sustavu te na taj način usporava apsorpciju glukoze poslije jela i pomaže u održavanju dobrog odnosa glukoze i inzulina u krvi. Jedan je od važnih faktora za snižavanje kolesterola u krvi.
* Preporučeni dnevni unos
** Preporučeni dnevni unos nije utvrđen






Recenzije
Poništi filtereJoš nema recenzija.